Madeira kan weer: veiliger dan ooit

Madeira kan weer: veiliger dan ooit

Reizen naar Madeira kan weer. Ik heb er de laatste maanden veel over gemopperd: de Nederlandse overheid die als een kip zonder kop het reizen voor Nederlandse burgers naar Nederland onnodig moeilijk en vooral onnodig duur maakte. Maar ze zijn eindelijk tot inzicht gekomen.

nog geen plannen

Wij hebben nog geen reisplannen gemaakt om naar Nederland te gaan. Dat was tot nu toe nauwelijks mogelijk. We moesten van Nederland twee tests ondergaan. En nog eens twee weken in quarantaine. Behoorlijk irritant en ook arrogant, als je bedenkt dat je van een relatief veilig gebied naar een relatief onveilig gebied als Nederland reist.

Wat blijkt: De Nederlandse overheid heeft voor Madeira al maandenlang de verkeerde cijfers gehanteerd. Voor het aantal besmettingen gingen ze uit van iedereen die van Madeirense komaf is. Ook als die op het Portugese vasteland wonen of studeren. Gevolg: een bezopen hoog cijfer, dat absoluut niet in de buurt kwam van de realiteit. Een aantal mensen zijn er bij Buitenlandse Zaken achteraan gegaan. Ze werden, zoals je van een béétje overheid kunt verwachten, van het kastje naar de muur gestuurd. Erger, er werd zelfs geprobeerd om Transavia de schuld te geven.

Maar uiteindelijk hebben ze stilzwijgend (fouten toegeven is moeilijk voor regeerders) de adviezen gewijzigd. Madeira is nu, terecht, als geel gebied gecodeerd. Dat betekent dat je vanaf Madeira ongehinderd en zonder test of quarantaine naar Nederland terug kunt reizen. En dat werd tijd. En Transavia heeft de vluchten op dinsdag en zaterdag hervat. In juli en augustus komt er nog een derde vlucht bij. Waarschijnlijk op donderdag.

voor elkaar

Madeira heeft de zaken al vanaf het begin veel beter voor elkaar. Zelfs in de hele vorige zomer gewoon inreizen. Zonder test vooraf als je dat liever niet wilt. En dan een gratis test aangeboden door Madeira bij aankomst. Geen quarantaine. Alleen zelf-isolatie tot de uitslag van de test bekend is, en dat is binnen 12 uur. Daarna kan je vakantie beginnen.

Daar is nu nog bijgekomen dat je niet meer getest hoeft te worden als je ofwel volledig gevaccineerd bent. Ofwel in de laatste 90 dagen hersteld bent van covid-19. En je moet daar dan wel een bewijs van kunnen laten zien.

ontspannen

Het leven hier is vele malen ontspannener dan in Nederland. Eigenlijk is hier steeds vrijwel alles open geweest. Grote manifestaties konden natuurlijk niet doorgaan. Maar je kon uit eten, een glas drinken op een terras, naar een museum, of naar elke winkel die je wilde. Natuurlijk waren daar wel regels voor. Een winkel mag maar een bepaald aantal klanten per m2 hebben. En dat wordt bijgehouden. Dat geldt ook voor musea. Restaurants hebben de capaciteit verminderd. En binnen draag je je mondmasker als je niet aan tafel zit. Drinken aan de bar kan niet, aan tafel wel. Zelfs toen we een avondklok hadden – eentje die in Nederland een burgeroorlog veroorzaakt zou hebben: 6 uur in het weekend en 7 uur door de week – kon overdag gewoon alles nog.

Nu is de avondklok naar 11 uur verschoven. Denkelijk zal hij binnenkort welhelemaal verdwijnen. De vaccinatiegraad ligt hier hoger dan in Nederland (ja, wij zijn ook gevaccineerd). Het aantal besmettingen neemt de laatste weken flink af. Niemand meer in intensive care. En maar een paar mensen in het ziekenhuis. Al wekenlang geen nieuwe sterfgevallen meer.

We zijn voorzichtig aan het plannen om weer naar Nederland te gaan. Vanaf half juni is ons huis weer beschikbaar voor vakantiegangers. Kijk op de kalender om te controleren of jouw vakantieperiode nog open staat. Mensen zijn nog wat schuw geweest om een vakantie te boeken. Maar als je van plan bent om naar Madeira te komen dan kun je ervan uit gaan dat het binnenkort wel storm zal lopen. Bel ons vooral als je een periode zeker wilt stellen. 06-47587268. Maar hoe dan ook: Madeira kan weer! Lees ook hoe wij het leven hier na anderhalf jaar pandemie zelf ervaren. Een nieuw artikel vind je hier.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

8 reacties

 1. Hoi Peter,
  wat fijn he dat het weer op geel staat. Ik wilde half november naar Madeira komen, maar helaas viel alles toen in duigen. Nu wil ik 23 juni met Tui rechtstreeks naar Madeira gaan, alleen ik kom ergens niet uit.

  Ik ben al volledig gevaccineerd, en heb daar ook een registratiekaart van en de GGD-medewerker was zelfs zo vriendelijk om het in mijn gele boekje bij te schrijven.

  Nu lees ik op de site van de overheid (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/portugal/reizen/reisadvies#anker-coronavirus) het volgende:

  Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden andere maatregelen dan voor het vasteland. Voor een reis naar de Azoren en Madeira moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  U moet een document van een erkend gezondheidsinstituut laten zien, waaruit blijkt dat u in de 72 uur voor aankomst een Corona-test heeft gedaan, waarvan de uitslag negatief is.

  Alleen op Madeira kunt u als u niet getest bent, een test doen op het vliegveld. De resultaten moet u dan afwachten in uw accommodatie. Deze mag u pas verlaten na een negatief testresultaat. De autoriteiten proberen het resultaat zo snel mogelijk beschikbaar te hebben.

  En ook:

  Alleen voor reizen naar Madeira geldt dat personen met een vaccinatiecertificaat (document dat volledige vaccinatie bewijst) en/of een bewijs van herstel van COVID-19 niet ouder dan 90 dagen, in aanmerking komen voor directe toegang tot de autonome regio Madeira (zonder testplicht). U kunt zich voor uw vertrek registreren en deze documenten toevoegen via Madeira Traveler Registration.

  Goed nieuws dus zou je zeggen! Geen dure, onnodige en omslachtige test met de bijkomende stress… Alleen lees ik op de website van tui (https://www.tui.nl/p/corona-maatregelen/portugal/) weer het volgende:

  Madeira: Reizigers vanaf 12 jaar moeten binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht een PCR-test laten afnemen met een negatief resultaat. Reizigers met een medisch document waaruit blijkt dat de reiziger is hersteld van Covid-19 in de afgelopen 90 dagen zijn uitgezonderd van een testverplichting. En reizigers met een documenten waaruitblijkt dat hij zij is ingeënt tegen Covid-19 zijn uitgezonderd van een testverplichting.
  (Ja echt, de typefouten horen erbij)
  Ook goed nieuws dus! Maar dáár staat weer onder:

  Let op: Ondanks dat Portugal het goedkeurt om reizigers toe te laten met een vaccinatiebewijs, is er vanuit de Nederlandse overheid nog geen besluit genomen over een vaccinatiebewijs voor reizen naar het buitenland. Dit betekent dat Nederlanders die naar Portugal willen reizen een coronatest moeten afnemen.

  Weer een stuk minder goed nieuws dus. Ik heb net contact opgenomen met Tui en die dame, die ook maar dit voorlas van hun eigen website, zij dus dat ik me wél moest laten testen. Nou klonk ze ook niet heel kundig. Ik had niet de indruk dat ze echt precies wist wat exact op welke situatie van toepassing was.

  Nu kan Madeira natuurlijk gratis een test aanbieden en/of zeggen je bent welkom op vertoon van je vaccinatiebewijs, maarrrrr…… kom ik het vliegtuig wel in? Weet jij hier praktijkvoorbeelden van?

  1. Beste Matthijs, We hebben te maken met drie sets regels. Die van Madeira, die van Nederland en die van de luchtvaartmaatschappijen. Alle drie kunnen ze doen wat ze willen, er wordt onderling niet afgestemd en ze weten van elkaar ook meestal niet welke regels er gehanteerd worden. Als een luchtvaartmaatschappij eist dat je getest bent voor je aan boord mag, dan kunnen ze dat straffeloos doen, hoe belachelijk het ook is. Als jij gevaccineerd bent en je hebt daarvan een bewijs dat je kunt uploaden op de website van MadeiraSafe.com, zoals ik in mijn artikel over de testprocedure beschreven heb, dan vindt Madeira dat genoeg. De onduidelijkheid zit in het feit dat Nederland maar niet wil opschieten met een duidelijk standpunt over het internationale covidpaspoort, een electronisch document dat overal geldig moet zijn in de EU. Ik zie op Madeira een onduidelijkheid waar het gaat over de vraag welke vaccinatiedocumenten worden aanvaard. In het ergste geval moet je bij aankomst getest worden, maar je weet al dat je negatief bent omdat je gevaccineerd bent. Dus dat risico kun je gewoon lopen. Je moet dan in je accomodatie blijven tot je de uitslag hebt, en die komt binnen 12 uur.
   Wat de luchtvaart doet bepalen ze welf. Ik weet dat er een aantal mensen op Gran Canaria een poos terug gestrand is omdat Nederland poltseling een nieuwe en ingewikkelde testprocedure eiste voor inriezen, en de verantwoordelijkheid daarvoor gemakshalve doorschoof naar de luchtvaart. Mensen wisten dat niet, het was vers van de pers, en mochten niet aan boord. Ik geloof wel dat ze mochten omboeken. De laatste maanden is er weinig verkeer naar Madeira vanuit Nederland omdat je zo veel moeite moest doen om weer terug te kunnen, dus ik heb geen ooggetuigeverslagen en kan daarom die vraag niet beantwoorden. Als je met TUI hebt geboekt moeten zij zeggen hoe het zit. Geen genoegen nemen met een juffrouw die een website voorleest, dat kunnen we zelf ook wel. Vraag door, en laat je desnoods met de afdeling communicatie/PR doorverbinden. Die zijn veel beter in het voorlichten. En confronteer ze met het feit dat je zo dus niet veel hebt aan een vaccinatiebewijs. Als de consument ze niet wakker schudt doet niemand dat. Succes, en laat vooral even weten hoe dit afloopt.

   1. Hallo Mathijs!
    Leuk dat je straks naar Madeira wilt komen. Je hebt geboekt bij TUI het is niet duidelijk wat de procedure is. Weet je of TUI met haar eigen toestel vliegt? Vaak wordt nl. gebruik gemaakt van een combi-vlucht met Transavia. In dat geval ligt het waarschijnlijk wat eenvoudiger.
    Kijk maar eens op de website van Transavia bij “Reisvoorwaarden per land”.
    Ze zijn daar erg duidelijk en Madeira wordt met name genoemd.
    Succes en voor straks een goede reis en een heel fijn verblijf!
    Richard H.

 2. Hallo Peter!
  Allereerst hartelijk dank voor je berichtjes. Wij zijn al vanaf medio september j.l. hier op Madeira en hadden dezelfde problemen met het standpunt van de Nederlandse overheid t.a.v. Madeira. Wij hebben daar diverse malen over aan de bel getrokken bij verschillende loketten, maar steeds waren het de bekende muren en kastjes, waar je dus niet wijzer van wordt. En het was nog gekker: vanuit de Azoren kon je wél zonder problemen naar Nederland reizen, terwijl nota bene het eiland São Miguel een volledige lockdown had, compleet met een vroege avondklok…! Inmiddels hebben wij geboekt en gaan binnenkort, hopelijk voor eventjes maar, weer terug naar Nederland, want wij voelen ons hier toch echt stukken veiliger.

  1. Ik snap helemaal waarom je je hier veiliger voelt. Niet veel aan de hand hier, zolang je je aan de regels houdt, zoals iedereen. Vrienden van ons zijn met een jacht vanaf Bermuda naar Nederland aan het varen, en een tussenstop was Horta, op Faial. Daar ook niks aan de hand. São Miguel wel, maar de stad Ponta Delgada dan weer niet.
   Maar de differentiatie die Nederland niet kent maakt het allemaal wel veel luchtiger. Enfin. Ze zijn nu eindelijk wakker geworden in Nederland. Of moet ik zeggen wakker geschreeuwd. Hardleers zootje, die regering.

 3. Dat is heeel goed nieuws, zowel voor jullie inkomsten uit verhuur als ook voor de vrienden en familie in Nederland!!!
  Ben benieuwd of het allemaal zo gunstig blijft; het is wel te hopen! Enfin, ik ga er vanuit dat we jullie deze zomer eindelijk weer eens kunnen ontmoeten. Fijn vooruitzicht!
  Liefs Elsbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.