leven op Madeira na een dik jaar covid

leven op Madeira na een dik jaar covid

Over Corona en de maatregelen die er links en rechts bij horen, en over het leven op Madeira in een pandemie is al een hele hoop geschreven. Ook ik heb er meer woorden aan vuil gemaakt dan eigenlijk goed voor ons is. Maar na anderhalf jaar pandemie kunnen we met een gerust hart zeggen dat het leven hier op Madeira niet anders dan heel relaxed is gebleven.

probleemloos

Ons leven hier midden in een pandemie lijkt in de verste verten niet op dat in Nederland of België. Natuurlijk hadden ook wij in het begin een wat griezelige tijd compleet met noodtoestand. Maar die maakte meteen duidelijk wat wel en wat niet kon. Boodschappen doen bleef probleemloos, (bij één supermarkt was het toiletpapier in de aanbieding) en na de twee eerste maanden gingen de bars en restaurants gewoon weer open. Toeristen werden vanaf 1 mei 2020 weer met open armen ontvangen en Madeira organiseerde een gratis test voor alle reizigers op de luchthaven, waar andere landen heel wat van kunnen leren. Zo rolden we heel comfortabel de zomer van 2020 door. Zonder dorpsfeesten, maar mét open bars en restaurants. Rond Kerst 2020 kwam er een avondklok. Dat was omdat er een grote toename van het aantal besmettingen was door thuiskomende studenten en emigranten.

Leven op Madeira in covid tijd: korting op pleepapier.
pandemie of niet: er is hier aan niets gebrek geweest

veilig gebied

Maar al die besmettingen zaten voornamelijk in de stad Funchal en in de dichtbevolkte gebieden in Caniço, Machico en Câmara de Lobos. Voor ons is dat ver weg. Wij vallen onder de gemeente Calheta, de grootste van het eiland, en we hebben hier af en toe eens één of twee gevallen gehad. Vaak ook helemaal geen. Kortom, het leven in ons deel van het eiland – het zuidwesten – is vrijwel ongestoord doorgegaan. En de avondklok betekende alleen maar dat we op tijd van de kroeg naar huis moesten. Niets aan de hand. En al die tijd hoorden wij van onze vrienden dat er in Nederland niets en in België weinig kon en mocht.

een glas met vrienden, maar wel op tijd naar huis.

dalende cijfers

De periode rond Kerst ligt alweer lang achter ons. De besmettingscijfers zijn ver omlaag gegaan. We hebben er op Madeira op dit moment gemiddeld minder dan 10 per dag en er zijn er per dag meer beter. Dat is niet in verhouding tot de andere landen in Europa. Gisteren, 31 mei, is er zelfs maar één nieuwe besmetting bijgekomen.De avondklok ging intussen van 6 uur of 7 uur (weekends respectievelijk weekdagen) naar 11 uur en is intussen middernacht. Intussen zijn een aantal andere maatregelen hier opgeheven. Je kunt de regels die nu gelden hier op je gemak doorlezen.

Veilige vakantie? Madeira is er klaar voor.

Madeira heeft er alles aan gedaan om een veilig gebied te zijn en te blijven voor vakantie, zelfs midden in de pandemie. Iedereen die niet getest was werd bij aankomst gratis getest. En nu veel mensen al gevaccineerd zijn is er op de luchthaven een ‘groene’ corridor, waar iedereen die (met bewijs) getest, genezen of gevaccineerd aankomt, ongehinderd door kan naar zijn of haar eindbestemming. De meeste nieuwe besmettingen zijn geen reizigers meer. Het zijn vaak jongeren die, net als overal, denken dat ze onsterfelijk zijn en de randjes van het toelaatbare opzoeken of overschrijden.

groene corridor maken het leven op Madeira een stuk makkelijker

relaxter dan Nederland of België

Als je naar Madeira wilt komen om te genieten van de overweldigende natuur, of een keer fijn zwemmen in de oceaan, of gezellig uit eten, dan kun je dat veilig en met een goed geweten doen. Onze gemeente Calheta heeft nauwelijks coronagevallen. Wij weten van onze reizende vrienden, dat het hier heel wat relaxter voelt dan in het drukke Nederland of België. Als je meer wilt weten of specifieke vragen hebt laat dan vooral een reactie achter. Iedereen met een vraag krijgt antwoord. Wil je een heerlijke ontspannen vakantie naar Madeira? Kijk op de kalender om te zien of ons huis vrij is en stuur ons een mailtje met je gegevens.

Madeira's overweldigende natuur
Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

9 reacties

 1. Nee hoor Greetje. Madeira heet je van harte welkom. Heb je alles geupload in Madeirasafe? Dan ben je gedekt. Mocht er iets nog niet gevalideerd zijn, dan doen ze dat bij aankomst. Geen zorgen maken en genieten.

  1. Hoi Peter,

   We konden in Madeira safe een screenshot van onze Digitale Corona pas uploaden. De echte kunnen ze dan op het vliegveld scannen. De QR code van Madeira safe zelf geeft aan dat we de groene lijnen moeten volgen of iets dergelijks. Volgens mij is dat goed toch?

 2. Hoi Peter,

  Gaat Madeira, vanaf 1 juli, ook met het EU covid-19 certificaat werken?
  Wij tellen de weken af. Nog zes te gaan!

  Groetjes,

  familie Hamminga

  1. Ha Greetje, ja, Portugal gaat als geheel vanaf 1 juli met het elektronische vaccinatiepaspoort werken. Wel afwaachten of ze die datum halen. Ik begrijp alleen dat Nederland weer treuzelt en aarzelt. Ik weet inmiddels dan het gele WHO vaccinatiepaspoort voor reizen naar Madeira wordt erkend. Als je gevaccineerd bent, probeer dat dan in je gele boekje te krijgen. Als je dat niet hebt, kun je het bestellen bij de SDU. Ik weet ook dat er regio’s in Nederland zijn die covid-vaccinaties daar niet in willen invullen. Idioot gedrag, waarschijnlijk hebben ze een bureaucratische smoes verzonnen. Maar ik zou dat toch proberen, desnoods via de huisarts. De coronacijfers gaan hier gestaag omlaag, en de regels zijn inmiddels vereenvoudigd. Ik heb het artikel daarover pas weer bijgewerkt, daar lees je precies hoe het zit.

   1. Hallo Peter,

    Over een dikke week is het eindelijk zover! Dan komen we na bijna 2 jaar uitstellen eindelijk naar Madeira. Ik hoop dat de recente uitbraken in Nederland er niet voor gaan zorgen dat we niet mogen komen.

    Hoe gaat Madeira om met volledig gevaccineerde reizigers uit rode gebieden ( op de ECDC kaart) ?

    Kun je daar iets over vertellen? Onze kinderen hebben overigens allebei een herstelcertificaat.

    Lopen we risico dat we er niet in mogen?

    Groetjes Greetje Hamminga

 3. Mooi bericht! Wij komen dinsdag en hebben er zoveel zin in, en het kan ook prima! Madeira heeft alles goed geregeld! Tot snel! Lieve groetjes Jeanette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.