Na regen…

Na regen…

…komt zonneschijn, en daarna… – zou mijn vader gezegd hebben – … en daarna weer regen. Dat typeert het weer op dit moment op Madeira. Het hoort bij september en oktober: hevige buien waarbij er veel regen valt, en dan weer zon. Dat mag de pret allemaal niet drukken. Het is hier gewoon 22 tot 24 graden dus een kniesoor die op een buitje let.

Gisteren (zaterdag) hebben we een kijkje genomen bij het in aanbouw zijnde huis van kennissen Sjef (uit Tilburg) en Liz (uit Zwitserland) die met de bouw van hun -best wel kapitale – huis minder geluk hebben dan wij tot nu toe. Hun aannemer is halverwege het project failliet gegaan en nu moeten ze maar zien wanneer de bouw weer voor voortzetting wordt vrijgegeven na het proces. De aannemer heeft een paar fouten gemaakt in hetgeen er tot nu toe gebouwd is. Gewoon de tekeningen niet gelezen natuurlijk. En Noud had beloofd een paar foto’s te sturen.

bui

Terwijl we weer naar de auto gaan die bij de ´Miradouro´ (uitzichtspunt) geparkeerd staat, zien we hoe een bui zich boven de oceaan laat leegvallen. Ik kan het moment vastleggen. Met De Schoolmeester kunnen we vaststellen: `De Natuur is op de Oceaan Bijzonder Mooi´, vooral als de regen er met bakken naar beneden komt. We bezoeken natuurlijk ons huis, waar nu de plafonds van de gastenkamer aangebracht worden (plaatjes volgen in een volgend blogpostje maar die zijn allemaal verplaatst naar een aparte pagina) en we eten en drinken wat aan de haven van Calheta. Als de zon er is wordt het meteen ook behoorlijk warm. Intussen druipt het eiland alweer van het water. Dat is maar goed ook, want de boel moet hier wel blijven bloeien. en dat doet het ook.

De regen komt op de oceaan met bakken naar beneden!

niet altijd mooi weer

In dit verband is het altijd handig om de argeloze lezer maar weer eens te wijzen op het feit dat het op Madeira niet altijd mooi weer is. Het klimaat is niet subtropisch, zoals veel mensen denken te weten, maar subtropisch-maritiem. Met andere woorden, de oceaan heeft een dikke invloed op het klimaat. Je voelt al nattigheid, en dat klopt. Het regent hier ook. En als er hier regen valt, dan regent het hier vaak hard, tropisch hard. Niet erg, want des te sneller is het weer droog en komt de zon weer tevoorschijn.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.