noodtoestand op Madeira: wat betekent het?

noodtoestand op Madeira: het leven gaat door.

Wat we al hadden verwacht is dus inderdaad gisteren gebeurd: de noodtoestand op Madeira – en in heel Portugal – is een feit. Dat klinkt allemaal behoorlijk griezelig, maar het is pas écht griezelig als we niet weten wat dat nou allemaal precies betekent. We hebben er even op moeten wachten, maar gisteravond meldden de media, na een toespraak van Portugal’s president, wat de inhoud is van de noodtoestand. Je moet namelijk weten dat een noodtoestand pas mag worden uitgeroepen als de exacte inhoud van die noodtoestand is gedefinieerd. Dat is nu gebeurd, en voor een volledige (google-)vertaling van het oorspronkelijk geschrift verwijzen we graag naar het betreffende artikel in het Madeira Island News van onze vriend Tobi Hughes, waar we sinds begin deze winter mee samenwerken. Maar als je geen behoefte hebt aan een lang verhaal, heb ik hier in het kort weergegeven waar het om draait.

wat zijn de beperkingen door de noodtoestand?

De noodtoestand op Madeira is gelijk aan die in continentaal Portugal. In het kort komt het hier op neer:

Thuisblijven. Maar je mag de deur uit voor de volgende dingen:

 • boodschappen
 • tanken
 • bezoek aan arts of apotheek
 • bankzaken
 • lichaamsbeweging
 • hond uitlaten
 • werk, als dat niet thuis kan

Daarnaast is eigenlijk zowat alles dicht: bars, restaurants behalve take-aways, alles wat met recreatie en sport te maken heeft, de kerken, de gemeentehuizen voor burgerzaken, noem maar op. Alleen winkels die essentieel zijn voor mens en dier blijven open.

vaagheden over de noodtoestand

Er zijn nog wat vaagheden. In principe moet je ‘onbegeleid’ boodschappen doen. Of dat betekent dat je niet met je eventuele partner de boodsschappen mag doen is niet zo precies gespecificeerd. Mijn eigen interpretatie: als het niet nodig is, misschien liever alleen gaan. Omdat al voordat de noodtoestand op Madeira van kracht was, het aantal klanten dat tegelijk de winkels in mag beperkt was, is het een beetje asociaal op met zijn tweeën naar binnen te gaan, want dan moet er iemand anders extra lang wachten. Na het uitroepen van de noodtoestand is die regel niet veranderd, maar hij wordt wel nauwkeuriger nageleefd.

Al met al is de situatie voor ons ondanks – de noodtoestand – op Madeira nog steeds prima leefbaar. Thuisblijven: Ach, we hebben een prachtige plek met en schitterend uitzicht. Boeken zat, een leuke tuin die best wat werk nodig heeft als we er zijn, een mooi huis en een schitterend uitzicht.

Noodtoestand op Madeira: Maar we klagen niet, we genieten gewoon van ons huis en ons prachtig uitzicht. We denken nu aan mensen die dat allemaal niet hebben

Naar Nederland?

We hebben onze vluchten naar Nederland geboekt. Ze zijn op 7 mei. Op dit moment hebben we geen flauw idee of die vluchten ook inderdaad gaan. Momenteel zijn er nog maar drie retourvluchten per dag tussen Madeira en het vasteland, en nog maar twee vluchten per week tussen Lissabon en Amsterdam.Maar we hebben al bedacht dat we ook hier kunnen blijven als die vluchten niet door gaan. We zien het allemaal wel.

zegeningen

De verhuur van ons huis ligt op dit moment natuurlijk helemaal stil. We hebben een klein aantal boekingen, maar we hebben geen flauw idee of de gasten überhaupt naar Madeira kunnen komen tegen die tijd. Mocht dat zo zijn, dan kunnen wij ook naar Nederland. Mochten ze niet kunnen komen, dan kunnen wij ook niet weg, en dan blijven we rustig zitten. Intussen gaat het leven door en we tellen onze zegeningen. We hebben alle ruimte hier, frisse lucht te over, zon (als die er is) en we kunnen boodschappen doen. Geen reden dus tot klagen, integendeel. We kunnen alleen dankbaar zijn dat we relatief heel goed af zijn, vooral als we denken aan hen die opgesloten zitten op een flatje in de stad, met beton als uitzicht en sombere nieuwsuitzendingen als amusement. We hebben boeken zat, meer TV-zenders dan ons lief is, en als we ons toch nog vervelen zijn er genoeg werkjes in en om het huis.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

4 reacties

 1. Inderdaad geen reden om te klagen. Zowel, jullie als wij, zijn gezond,hebben elkaar, goed te eten en drinken. Niet zeuren zou ik zeggen. Onze huizen en tuinen worden inderdaad grondig aangepakt en in de glazen BOL kan niemand kijken. Tel de zegeningen, jullie zeker, huis-tuin-prachtig uitzicht. Wij hebben onze tuin. Wat te denken. degenen die. 3 hoog achter zitten met kinderen. Leuk is anders, maar het is niet anders. Lieve groet

 2. Hoi Peter,
  Zo’n beetje heel Europa neemt nu dit soort maatregelen…noodtoestand klinkt inderdaad enorm heftig, maar betekent het niet tegelijkertijd dat dan de regering extra geld mag vrijmaken voor een en ander?
  Hier is het al niet anders: zoveel mogelijk thuis blijven, je wandelt eens wat (alleen), je leest wat, ruimt op in huis, werkt in de tuin….wat zullen onze huizen allemaal netjes zijn en wat liggen onze tuinen er straks mooi bij als alles achter de rug is. En wanneer dat is, nou, volgens mij zijn we er nog ver van verwijderd.
  Liefs Elsbeth

 3. Dank je Peter voor je blog. Wij hopen nog steeds op vertrek morgen 21 maart. We zijn nu 5 dagen in Funchal in een compleet verlaten appartement. Zelfs de bakker in Funchal is morgen gesloten. Funchal is nu echt een gosttown. Wij wensen jullie een rustig verblijf in jullie Madeira woning. Ik denk veel beter dan in Nederland zijn. Groet. Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.