Stormschade op Madeira

De storm die in eerste instantie voor chaos zorgde op de Canarische eilanden raasde gisteren over Madeira en heeft intussen ook de nodige stormschade op Madeira aangericht. Zelf hebben we gelukkig de dans kunnen ontspringen. Ons huis staat op een plek die bij zuidwesterstorm mooi beschut ligt in een holte van het dal. We hebben vooralsog geen schade kunnen zien, ook niet aan de tuin en als we de verhalen van vrienden horen die meer oostelijk op Madeira wonen, dan hebben we geboft. Ondanks het oranje weeralarm moesten we er gisteren toch uit, de cabriolet was klaar bij de auto-electricien, en moest worden gehaald. En passant maar even wat kleine boodschappen gehaald, omdat we er toch langs kwamen. Het beeld aan de boulevard van Calheta was behoorlijk spectaculair. De golven sloegen over de pieren heen en het hooggeroemde ‘gouden strand’ van Madeira is met onbekende bestemming vertrokken. Nou ja, niets dat een schip met Saharazand niet kan verhelpen, dit gebeurt wel vaker. We hebben – overdekt – maar een glaasje genomen op de goede afloop en een filmpje gemaakt van het zeegeweld.

Het zag ernaar uit dat de zeemuren het geweld aankonden, maar een amateurvideo van afgelopen nacht laat zien dat een deel van de muur van de naastgelegen jachthaven het begeeft.

Wij zijn blij dat Heerenleed niet hier ligt maar veilig hoog en droog bij Chiel en Anneke Bolt op de werf staat.

28554867_10209484181296100_1635120430_o.jpg

Er is ook minstens één slachtoffer gevallen. Een Britse toerist die de woeste zee aan het filmen was bij Praia Formosa, een strandgebied bij Funchal, werd door een golf meegesleurd. Dat gebeurde gisteravond, en de zoekactie is nog bezig. Het lijkt niet realistisch dat de man nog in leven is.

Er zal zeker meer stormschade op Madeira zijn, als er meer berichten komen zullen we die onder aan dit artikel opnemen.

Lees ook de verwante berichten door op de titel te klikken:

[wcp-carousel id=”5098″]

10 thoughts on “Stormschade op Madeira

 1. Tjee wat een weer zeg. Gelukkig dat jullie goed zitten. En de boot die staat er perfect bij mooi in de luwte. Het waait hier ook heel erg maar jullie hebben een superplek en gelukkig niet in de jachthaven van Madeira denk dat er weinig van over was.
  Het is hier echt winter gevoelstemperatuur van -10 / -15
  Maar nog eventjes en we gaan weer varen we hebben een goed vooruitzicht toch?

  1. Absoluut Anneke. We hebben hier ook een beschutte hoek bij zuidwester- en westerstorm. Maar toch fijn dat ook Heerenleed zelfs met twee staande masten geen krimp geeft!

 2. Blijd dat je niet in dat vliegtuig,boot of helikopter zat. Maar wel spectaculaire beelden. De lente komt eraan :):)

  1. Zeg dat wel, Mieke. Maar er is wel weer heel veel kapot op het eiland. Gelukkig zijn ze altijd razend snel met de reparaties. We zullen het zien.

 3. Wat een geluk dat jullie de dans ontsprongen zijn, zou wel heel hard zijn geweest na het brand debacle.
  Beiden inmiddels weer van de griep af?

  1. Zeg dat wel, Tiny. Maar nee, niet eens schade in de tuin. Andere plekken zijn er mnder genadig vanaf gekomen. De griep is nu wel over, de hoest nog niet helemaal. Geduld. Het is allemaal erg hardnekkig. Als we meer plaatjes hebben van de omgeving zullen we die plaatsen. Virtueel ramptoerisme 😀

 4. Gelukkig hebben jullie geen schade. Het moet heel speciaal zijn om dit te zien maar men kan niet voorzichtig genoeg zijn in zo’n weer. Natuurgeweld is steeds ernstig te nemen. Hier bitter koud met een snijdende wind. Hartelijk dank dat we via jullie ons toch wat in madeira voelen.
  groetjes

  1. graag gedaan. We kunnen ons wel voorstellen dat dit nu niet het moment is om hier te willen zijn, er is veel gesloten, veel wegen geblokkeerd, maar de beelden zijn af en toe wel spectaculair!

  1. Nu dus wel. Ik heb hem als Youtube uiteindelijk kunnen uploaden, dat was wegens traag internet eerst niet mogelijk. Maar nu is alles dus goed en werkend.
   Vanmiddag kijken in Paúl, dat gisteravond door de brandweer was afgesloten wegens overstaande zee op de boulevard. We zijn benieuwd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook Instagram YouTube