Fanal: sprookjeswoud in de nevels van Madeira

Fanal Forest, enchanting place in the mists of Madeira

Een van Madeira’s mooiste gebieden is het sprookjeswoud van Fanal, hoog aan de noordkant van het eiland. De Latijnse naam van de knoestige bomen in het woud van Fanal is Ocotea Foetens. Het is een van de vele Lauriersoorten en sommigen zijn al zo´n 600 jaar oud.

Unesco Werelderfgoed.

Het woud van Fanal is een onderdeel van het Laurissilva-oerbos. Het Laurissilva beslaat nu zo´n 15.000 hectare, ongeveer 20% van het eiland. Zoals de naam Laurissiva al doet vermoeden, behoren de belangrijkste soorten tot de Laurierfamilie. De Ocotea Foetens is er één van. Hoe ouder de boom, hoe harder het hout. Daarom kapten de Madeirensen vroeger veel van de grootste exemplaren en gebruikten ze om landbouwwerktuigen van te maken. Maar nu is het Laurissilva beschermd en in 1999 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Laurissilva

Andere delen van de Laurissilva voor prachtige wandelingen zijn de verborgen vallei van Folhadal, waar een fantastische maar uitdagende route loopt zoals wij vele jaren geleden deden (de rondwandeling van Encumeada naar Lombo do Mouro en terug naar Encumeada, 7+ uur) of de eenvoudigere maar ook prachtige wandeling langs de Levada do Furado van Ribeiro Frio naar de Portela-pas. Naast deze twee zijn er nog veel andere levadawandelingen, vooral de hogere, die je door delen van het Laurissilva voeren.

The Fanal forest is part of the Laurissilva World Heritage

Fanal Forest

Gisteren hebben we het Fanal Bos weer bezocht. We namen nieuwe vrienden mee die onlangs een huis op het eiland hebben gekocht, en oude vrienden die Madeira opnieuw bezoeken na een te lange onderbreking tijdens de covidpandemie. De steeds veranderende nevels en mist geven het landschap een mystiek tintje. Ik heb wat foto’s genomen en een aantal interactieve panorama’s gemaakt, zodat je met ons mee kunt kijken. De panorama’s kunnen het best op volledig scherm worden bekeken. Je kunt ze automatisch laten draaien, of een handje helpen met je muis of op een touchscreen met je vingers. De afbeeldingen kun je aanklikken voor een grotere weergave.

Op de hoogte bijven?

Wil je niets missen van wat ik op deze site publiceer? Spring dan naar de voet van de pagina en schrijf je in voor de nieuwsmail. Er komen regelmatig nieuwe artikelen en soms updates van bestaande verhalen. Laat vooral weten als er iets niet duidelijk is. Als je wilt reageren op dit artikel, spring naar het tekstvak en laat een reactie achter. Je opmerkingen worden hoog gewaardeerd.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

12 reacties

 1. Prachtige foto’s weer. Ik herken het van eerdere foto’s van de wandelingen die jullie gemaakt hebben. Het blijft heel mooi! Lieve groeten van ons.

  1. Ben je er zelf nog nooit geweest Ria? Dan moet je daar echt een keer heen. Het is in onze ogen één van de mooiste plekken van Madeira. Lieve groeten terug!

   1. februari 2020, ik heb je een foto gedeeld. Een licht gevoel van nevel was er toen, en ook al heel indrukwekkend. Met name door het wolkendek en de donkere stammen van de bomen en het mos

 2. Mooi gebied en mooie foto’s ook Peter. Gezellige decembermaand en goeie start van 2023 gewenst. wellicht zien wij elkaar weer eens in 2023, it’s up to you Groet Jelle

  1. Toen jullie hier waren zit it gebied nog niet zo in ons systeem, Jelle, vandaar dat je dat hoogstwaarschijnlijk niet gezien hebt. Ik hoop inderdaad dat het 2023 lukt om jullie weer op te zoeken.

 3. Alweer terug zie ik, wij komen in december ook weer voor enkele maanden.
  Fanal is altijd fantastisch om te zien, bij elk weer.
  Mooie foto’s trouwens.

  1. Ja, Henk, we zijn begin november weer neergestreken. Je hoeft in Fanal geen groot fotograaf te zijn om mooie foto´s te maken. Het is zo´n prachtig mystiek stukje Madeira, je kunt haast niet fout gaan. Alvast goede reis naar hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.