Op het dak van Madeira

Paúl da Serra, het dak van Madeira

We schreven er al over op verschillende media. We hebben intussen en vriendenkring waarmee we de meest schitterende wandelingen op Madeira maken. Omdat we onze lezers niet met nog meer natuurfoto’s willen overdonderen maken we liever een youtube’je met een impressie van de wandeling waar we zo van genoten. De eerste is een wandeling op het dak van Madeira, de hoogvlakte Paúl da Serra. Hij voert langs drie leveda’s: de Levada do Paúl, de Levada do Alecrim en de Levada do Lajeado. De verbindingspaden tussen de drie levada’s ponderling staat nergens beschreven, maar onze vriend, de vroegere wandelgids Marcel, die nu weer in Nederland woont, heeft hem ons geleerd. Wij konden hem op onze beurt laten zien aan onze vrienden op Madeira! Bekijk de video vooral op volledig scherm!
 

eigen landschap en eigen klimaat op het dak van Madeira

het dak van Madeira heeft een heel eigen schoonheid. Veel lagere begroeiing, maar ook weer een deel met schitterernde oude bomen, steile dalen met boomheide, dat zijn inheemse heidestruiken die meer dn manshoog worden. Net als de oostpunt van het eiland, de Ponta de São Lourenço, is dit ook weer zo’n stuk Madeira dat heel anders is. Natuurlijk heeft dat te maken met de hoge ligging, de hoogte van de Paúl, dat betekent eigenlijk vlakte, zal tussen de 1100 en de 1500 meter liggen. Daardoor heeft het dak van Madeira ook een wat ander klimaat dan de rest van het eiland. Hier kan het in de winter soms sneeuwen en ook dat heeft invloed op de vegetatie. Al met al een gebied dat je niet mag overslaan.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.