reisverzekering voor Madeira in covid-tijd

reisverzekering voor Madeira in covid-tijd

Madeira is in deze lastige covid-tijden nog altijd een prettige, relaxte en veilige bestemming. Toch zijn nogal wat mensen onzeker over het reizen naar het buitenland op dit moment. De overheid is niet duidelijk in haar covid-beleid en wat vandaag een veilige bestemming wordt genoemd kan dat morgen om allerlei onduidelijke redenen zomaar niet meer zijn. Je gebruikelijke reisverzekering lijkt geen dekking te bieden voor reizen naar landen met een negatief reisadvies voor alle behalve noodzakelijke reizen. Nou kun je je afvragen of een of een vakantie naar een veilige en ontspannen plek in deze stressvolle tijden niet heel erg noodzakelijk is. Maar het feit blijft dat veel reisverzekeringen weigeren je reis te dekken als er een negatief reisadvies is. Als je normale reisverzekering voor Madeira niet voloende is, dan zou een speciale reisverzekering goed van pas kunnen komen. Of voor Porto Santo, natuurlijk het net zo veilige zustereiland van Madeira.

Een lekkere plek om bij te komen is naar ons idee heel erg noodzakelijk riezen. Maar kijk of je reisverzekering voor Madeira nu ook dekt.

Turismo de Portugal

Het officiële Portugese bureau voor toerisme ‘Turismo de Portugal’ heeft het probleem onderkend. En aangepakt. Om het uitsluiten van een hoop covid-19-gerelateerde zaken uit normale reispolissen te ondervangen hebben ze een nieuwe verzekering alleen voor Portugal bedacht. De verzekering is gelanceerd door het verzekerinsagentuur Bónus Mediação uit Funchal. Samen met verzekeraar RNA Assistência hebben ze een verzekering in elkaar getimmerd die is aangepast aan de covid-19 pandemie. De nieuwe verzekeringspolis ruimt een aantal problemen op die zijn ontstaan door de weigering van reguliere reisverzekeraars om reizen naar ‘oranje’ of ‘rode’ landen te dekken. Een aantrekkelijke reisverzekering voor Madeira en voor andere gebieden in Portugal als je in covid-tijden toch wilt reizen.

reisverzekering voor Madeira in covid-tijd

Europese Unie en ziektekostenverzekeringen

Binnen de Europese unie dekt in principe de basisverzekering de gewone ziektkosten. Daar heb je dan de Europese zorgpas voor nodig, die ervoor zorgt dat je bij een bezoek aan de huisarts (Op madeira het centro de saude) of aan het ziekenhuis niet hoeft te betalen. Je bent voor dezelfde dingen verzekerd als in Nederland of België, niet meer en niet minder. Veel mensen hebben een aanvullende verzekering afgesloten. Maar aanvullende verzekeringen hebben de laatste tijd allemaal beperkende voorwaarden ingebouwd voor covid-gerelateerde problemen als je reist naar een gebied waarvoor de overheid een negatief reisadvies heeft ingesteld. Als de situatie zodanig verandert dat Nederland een negatief reisadvies voor Portugal of Madeira geeft, dan gaat zo’n aanvullende verzekering in veel gevallen niet meer dekken. Als je dan toch naar Madeira – of Portugal – wilt reizen, dan biedt de Portugal Travel Insurance wellicht een goede oplossing.

EHIC voorbeeld. Je basisverzekering zal waarchijnlijk dekken, maar vervangt geen reisverzekering voor Madeira

Portugal Travel Insurance: welke problemen lost dat op?

De polis van de Portugal Travel Insurance is opgezet met het oog op de covid-19 pandemie. Die heeft een flink deel van de vakantiereizen lamgelegd. En daarmee Portugal en dus ook Madeira en de Azoren van een groot stuk van hun inkomen beroofd. Daar waar je normale reisverzekering voor Madeira geen dekking meer biedt op annuleringen wegens covidproblemen, dekt de Portugal Travel Insurance je hele reis. Inclusief transfers en alle excursies die je al geboekt had. Dat doen ze dan als je positief op corona wordt getest binnen 30 dagen voor het begin van je reis. Je snapt het al: het is geen reisverzekering voor Madeira alleen, maar voor het hele Portugese grondgebied

uitzonderingen

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Natuurlijk, want we hebben het wel over een verzekering hier. Gecancelde vluchten vallen er niet onder, daarvoor moet je bij de vliegmaatschappij zijn. Als je daardoor niet van je hotel of vakantieonderkomen gebruik kunt maken, dan is dat ook niet gedekt. Als je slim bent dan zorg je dus dat je alleen een hotel of vakantiehuis boekt dat je kunt annuleren als je door het cancellen van je vlucht niet kunt komen.

Als je niet kunt komen omdat je in quarantaine wordt gezet, dekt de Portuguese Travel Insurance wel. Want je wordt alleen in quarantaine geplaatst als je bij aankomst positief test op covid-19. Moet je langer blijven omdat je nog niet beter bent van de coronabesmetting? Dan dekt deze verzekering ook het langere verblijf. Mocht je in quarantainie moeten in een daarvoor vrijgemaakt speciaal hotel, dan worden de kosten sowieso door de overheid van Madeira gedragen.

Repatriering

Krijg je de opdracht het land te verlaten? Of moet je langer blijven omdat je corona hebt en nog niet mag reizen? Dan worden de kosten van je reis terug naar huis gedekt door deze verzekering.

Niet covid-gerelateerde gezondheidsproblemen

Krijg je een ongeluk tijdens je verbijf op Madeira? Of krijg je een andere aandoening die behandeld moet worden? Dan valt de behandeling onder de dekking van de verzekering. Maar als je je terugvlucht naar huis mist door je ziekte of ongeluk, dan moet je in dit geval wel zelf je terugreis betalen. Repatriëringskosten worden alleen vergoed als je ze te maken hebben met covid-19.

plafond

Portugal Travel Insurance biedt geen onbeperkte dekking van je gemaakte kosten. Er is een plafond. Je kunt daarbij kiezen uit de basisdekking van €7,500 of de premium dekking van € 25,000. Bij het maken van de keuze zal er veel afhangen van wat je normale verzekeringen wel of niet dekken. Dat moet je van te voren dus wel eerst nagaan in je gewone polis. Vooral de aanvullende verzekeringen hebben hun dekking voor covid-gerelateerde zaken erg beperkt. De prijzen voor de Portugal Travel Insurance variëren van € 37,20 (10 dagen-polis) tot €106,20 (90 dagen-polis) voor de basisdekking van €7,500. Voor de premiumdekking €25,000, varieert de prijs van € 80,90 (10 dagen-polis) tot €308,60 (90 dagen-polis).

Je kunt de polis van de Portugal Travel Insurance alleen online kopen. Hier is de link.

Niet zakelijk verbonden

Ik wil hier wel duidelijk stellen dat ik op geen enkele manier zakelijk ben verbonden aan Bónus Mediação of RNA Assistência.En ik heb ook niet geprobeerd hier een volledig beeld te schetsen van de verzekerings- en polisvoorwaarden. Mijn bedoeling is een globaal idee te geven van de mogelijkheden die deze verzekering kan bieden. Dus beschouw dit artikel niet als kleine lettertjes waarop je me kunt aanspreken. Ik denk wel dat dit nuttige informatie is waar je misschien iets aan kunt hebben Als iemand weet van andere verzekeraars die een soortgelijke polis aanbieden, dan hoor ik dat graag, en dan zal ik ze in dit artikel opnemen.

Ik wil wel even kwijt dat ik bewondering heb voor Portugal. En voor de voortvarendheid waarmee ze proberen reizigers en vakantiegangers te overtuigen dat Portugal een veilige bestemming is. Zeker, we weten dat niet alles pluis is op het Portugese vasteland. Maar Madeira is nog altijd voorbeeldig in de manier waarop het eiland de veiligheid en de gezondheid van zowel bezoekers als bevolking bescheermt. Ze hebben de covid-problemen dankzij alle inspanningen nog steeds onder controle.

Madeira: veilige bestemming

Ik kan alleen voor mezelf spreken als ik zeg dat naar mijn gevoel Madeira een heel veilige bestemming is. Iedereen die bij aankomst covid-19 positief test wordt geïsoleerd. In de drie-en-een-halve maand dat Madeira weer toeristen toelaat zijn er maar een paar lokale besmettingen geweest, het overgrote deel kwam van buitenaf, vanuit Portugal of vanuit het buitenland Ze zijn allemaal opgespoord en geïsoleerd.

Er zijn geen covid-gerelateerde sterfgevallen bekend, en sinds 1 juli is er maar één persoon met coronaverschijnselen in de speciale covid-19 afdeling van het ziekenhuis van Funchal opgenomen.geweest. De eilandbevolking handelt keurig volgens de coronamaatregelen die alweer een tijdje gelden. Je mondmasker opzetten waar dat moet is net zo’n automatisch gebaar geworden als het dichtdoen van je gulp als je van het toilet komt. Madeira blijft de uitnodigende plek die het altijd al was. Je voelt je welkom, de sfeer is ontspannen en het voelt goed en veilig aan. Precies wat je nodig hebt in deze stressvolle tijd. En met deze reisverzekering voor Madeira voor sommigen misschien ook weer wat toegankelijker..

vragen?

Ik ben natuurlijk helemaal geen verzekeringsexpert. Ook niet als het gaat om een reisverzekering voor Madeira. Maar als je vragen hebt waar de website van de Portugal Travel Insurance geen antwoord op geeft, stel ze dan in de reacties hieronder. Ik heb de directeur van Bónus Mediação op dit artikel attent gemaakt. Ik ben met hem in contact en kan de vragen doorspelen of eventueel – als ze van algemeen belang zijn – vertalen en in de Engelstalige variant van dit artikel opnemen. En als je denkt dat dit verhaal voor iemand anders van belang kan zijn, deel het dan met de knoppen hieronder.

Share

Door Peter Groen

Peter is geboren in Amsterdam in 1949. Hij heeft een achtergrond in PR en copywriting. Nu, als part time inwoner van het eiland Madeira sinds meer dan tien jaar, schrijft hij over het eiland, de cultuur, de overweldigende natuur, het eten en drinken van Madeira, en over alles wat te maken heeft met reizen naar en op dit prachtige eiland.

6 reacties

 1. Let wel op dat het een kapitaalverzekering is. Dus er is een limiet aan de dekking. Normaal gesproken meer dan genoeg, maar je moet het wel weten. Ben benieuwd of je een reactie op je vraag krijgt, want daar ging het bij mij mis.
  Heb je mijn artikel gelezen over de jonste covidmaatregelen? Wel belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. De tests voor restaurantbezoek is een aanbeveling, geen plicht, en het is aan het restaurant of de bar in kwestie of ze zich daaran wel of niet willen houden. En nee, Joke en Peter ken ik niet. Zou dat moeten? Let wel, we zoeken de Nederlanders op Madeira niet echt op. We kennen er een paar waar we mee bevriend zijn, we kennen er veel meer die we liever niet zouden kennen. Te veel kliekvorming.
  Wij vliegen aanstaande donderdag weer terug na een halve zomer en de herfst in Nederland. Hoog tijd, met dit weer.
  Groeten weer

  1. Peter en Joke hebbenn13 jaarbin funchal gewoond. Zijn onze vrienden. Hebben ze op Madeira ontmoet. Hebben hun huis net voor corona kunnen verkooen. Wonen.nu in Arnhem. Hadden net als jij ook geen contact met nederlanders. Kliekvorming waren zij ook niet voor. Door Peter zijn we dus ook lid van de pestana vacation club. Dus 1 week per jaar vast appartement. Eigenlijk niets voor ons maar het bevalt toch wel. En we houden van Madeira dus voelt altijd weer fijn. Het is hier koud en guur. Maar goed dat jullie weer terug komen. Ik heb dat artikel nog niet gezien denk ik. Ga ik zoeken.
   Groeten uit Amsterdam

 2. Beste Peter
  Ik heb je artikel gelezen over de extra reisverzekering. Wij hopen 4 januari weer af te reizen naar Madeira. Terugreis 15 januari. Wij verblijven in hotel Promenade. Wij hebben daar een “eigen” appartement via de Pestana vaccationclub. Onze reisverzekering dekt €75 pp als we onverwacht langer moeten blijven. We denken er dus over om de extra verzekering af te sluiten. We vliegen met Transavia. Nu kom ik wel heel veel nieuws en aanbevelingen tegen maar veel daarvan is gebaseerd op de UK. Het wordt dus nog wel wat puzzelen om alle juiste informatie en alle verplichte registraties inzichtelijk te krijgen. Fijn dat we jouw artikel in ieder geval wel hebben gevonden. We zullen dan ook zeker deze verzekering gaan afsluiten. Beter over verzekerd als straks voor onverwachte zaken komen te staan. Maar we hopen natuurlijk dat alles verder goed verloopt. Als het goed is hebben we in ieder geval onze boostervaccinatie. Dus kunnen we voor het 11e jaar weer genieten op Madeira. We wensen je mooie dagen en bedankt voor deze aanbeveling. Met vriendelijke groet
  Els Platte-Molenbroek. en Peter Platte Amsterdam

  1. Dank voor je reactie, Els. Informeer wel eerst even goed wat op dit moment precies gedekt wordt. Want wat ik erg vervelend vond is dat ik ze één keer heb gebeld en toen een paar antwoorden kreeg, daarna werd er op mijn vragen per Whatsapp simpelweg niet meer gereageerd, ook niet toen ik daar erg lelijk over deed. Dus niet zo attent. Toch leek me het idee van deze verzekering in de basis goed, daarom heb ik het artikel laten staan. Het zou leuk zijn als je nog liet weten hoe je met hen verder komt. Alvast veel plezier.

   1. Hoi Peter
    Er wordt best veel gedekt. Premie is inmiddels al flink gestegen. Zeker ivm kerst. We hebben het basispakket genomen. Nu 54.20 . Helaas lukte bij 1 de betaling niet. Dus ik moet toch contact met ze opnemen voor nieuwe betalingopdracht. Durf niet zomaar een nieuwe aanvraag te doen. We hebben inmiddels ook al de testafspraken ingepland voor 2 januari. Gedoe. Maar ja. Ik laat het je weten als er wat bijzonders is.
    Nog vraag: ken jij Joke en Peter van Teeffelen?,
    Groeten Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.